логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА ЛИНГВИСТИКА
И ЛИТЕРАТУРНА НАУКА
НА МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА
НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ


СВЕЧЕН СОБИР
„Димитрија Чуповски (1878 – 1940) и
Македонското научно-литературно другарство во
Петроград (1902 – 1917)“

3.angeli.so.truba


по повод
– 120 години од почнувањето на активностите за формирање на
Македонското научно-литературно друштво во Санкт Петербург,
– 80-годишнината од смртта на Димитрија Чуповски (с. Папрадиште,
Велешко, 8.11.1878 – Ленинград, 29.10.1940 г.) и
– 30-годишнината од пренесувањето на моштите на Димитрија Чуповски,
од гробиштата кај црквата „Александар Невски“ во Санкт Петербург, во
могилата на Градските гробишта во Скопје.

Свечена сала на МАНУ,


28 октомври (среда) 2020 година, во 11 часот


ПРОГРАМА


Обраќање на
акад. Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ
Воведна реч на
акад. Катица Ќулавкова, секретар на ОЛЛН и
раководител на научноистражувачкиот проект „Димитрија
Чуповски (1878 – 1940)“,
во чиишто рамки се организира Собирот
Реферат
д-р Билјана Ристовска Јосифова
За дејноста на Димитрија Чуповски и на Македонското
научно-литературно друштво во Петроград 1900 – 1917
Излагање на
проф. д-р Ганка Цветанова
Пригодна реч на
Драги Ѓоргиев, дописен член на МАНУ

 

На Собирот ќе се почитува Протоколот за реализација на настанот,
изготвен во согласност со Одлуката на Владата за прифaќање на општите
препораки од Комисијата за заразни болести при Министерството за
здравство за организирање настани.

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie