логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 (Обновено) 4-ти октомври 2014 год.

 Извор: http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1379453 Комплексот цркви посветени на светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици во Струмица вклучува цркви од различни временски периоди и тоа: претхристијанска, ранохристијанска базилика, крстообразна црква и нејзината подоцнежна обнова. Во крстообразната црква се наоѓа најстарата досега пронајдена фреска во Македонија, на која се претставени светите Тивериополски свештеномаченици. Во претхристијанскиот храм се зачувани прекрасни подни мозаици, додека ранохристијанската базилика не може целосно да се открие заради тоа што добар нејзин дел е покриен од крстообразната црква. Оваа петокуполна средновековна црква од таканаречен сложен „цариградски тип“ е единствена во Македонија и една од ретките на Балканот.

Денес, во манастирската црква се одвива редовен литургиски живот. Реновираните манастирски конаци се отворени за поклоници, работници итн, кои овде би сакале да преноќеваат.
Ноќевањето е на услуга за домашни и странски посетители.
За домашни гости цената за едно ноќевање чини 400 денари во летниот период и 500 денари во зимен период. Дополнително по желба на гостинот комплексот располага со кујна - трепазарија при што за цена од 100 денари може да биде обезбеден и оброк (ручек или вечера).
За странски гости цената на едно ноќевање чини 12 евра , додека ноќевањето со два појадока чини 15 евра.
Еднокреветните и повеќекреветни соби можат да сместат до 81 луѓе.

Телефони за контакт : 034/324-493 - Црква Свети Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици -Струмица ;

или на моб.тел: 072 309 915  o. Григориј  Јакимов


Летниот период трае од 01 Мај - 15 Октомври.
Зимниот период трае од 15 Октомври до 01 - Мај.

КАПАЦИТЕТ:
ЕДНОКРЕВЕТНИ СОБИ - 1
ТРОКРЕВЕТНИ СОБИ - 19
ЧЕТВОРОКРЕВЕТНА - 5
АПАРТМАН - 1

Комплексот се наоѓа на 8-10 минути од центарот на градот. Располага со сопстсвет обезбеден паркинг, сопствен тоалет во секоја просторија, бесплатен Wi-Fi Internet за сите гости. Погоден и за организирање на семинари и сл.

 

 
 
 
 
 
 
 
Информации на: 072 309 915  o. Григориј  Јакимов
 


Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie