логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Воскресение Христово (втор ден)

 Voskresenie.s2.jpg
Откако слугите на првосвештениците израилски го фатија Исус и Го предадоа на Пилат со барање да биде распнат, а Пилат за да им угоди конечно така и пресуди иако не Му најде вина, Господ пострада со смрт на Крст. Висеше меѓу двајца разбојници, од кои едниот Го похули а другиот Го прослави, спасувајќи се со ова себеси за живот вечен. Во оној страшен миг неговите ученици се разбегаа како што Самиот им предрече; освен апостолот Јован Заведеев и мајка Му под Крстот, малку подалеку стоеја и неколку жени коишто последните години Му служеа со своите имоти. Покрај Него тогаш немаше други, освен непријателите и минувачите во неверие. Евангелието подробно пишува за смртта. Потоа Јосиф од Ариматеја, кој Му беше ученик, се осмели и го побара од Пилат телото за да го погребе. Го положија во еден нов гроб којшто Јосиф го имаше скроено во карпа. Го затворија влезот со камен и заминаа. За воскресението дознаа во мугрите во неделата, кога оние верни жени појдоа со миризливи масла на гробот за да Го помазаат телото, кое не Го најдоа. Веста ја прими прва Марија Магдалина и побрза да им јави на апостолите и тие н? поверуваа. Петар и Јован самите се стрчнаа до гробот и го најдоа каменот одвален, а од телото лежеа оставени само повоите. По ова, кога се собраа заедно во куќата, Исус им се јави и разбраа дека воскреснал. Но им го отвори умот и за да ги разбираат Писмата. Им се јави и на Лука и Клеопа додека одеа во Емаус, но не Го препознаа веднаш. Срцата им гореа на сите.

Тропар
Христос Воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи, и на оние во гробовите, живот им подари.

Кондак
Кога си слегол во гробот, Бесмртен, си ја разурнал адската сила, и си воскреснал како победител, Христе Боже, Кој на жените мироносици им благовести: Радувајте се! Кој им даруваш мир на Твоите апостоли, а на паднатите им даваш Воскресение.

 

Преподобен Теодор Трихина

Цариграѓанин и син на богати родители. Како млад ги остави родителите, домот и богатството и се насели во еден пустински манастир во Тракија. Таму се предаде себеси на најтешки подвизи. Спиеше на камења - за да има помалку сон - постојано одеше гологлав и се облекуваше во една наметка од кострет, заради што и го нарекоа „трихин“ што значи „кострет“. Заради ова големо самоизмачување за спасението на душата, Бог му подари голем дар на чудотоврство и за време на животот и после смртта. Се упокои мирно околу 400 година. Телото му се покажа мироточиво.

Преподобен Анастасиј Синајски

Игумен на Синајската Гора. Долго време беше монах кај славниот игумен Св. Јован Лествичник, а по неговата смрт самиот стана игумен. Освен тоа што беше голем подвижник, беше и благоглаголлив писател на житија на Светиите, а и на други поучни списи. Водеше жестока борба против т.н. еретици акефалити (безглавници), коишто го одрекуваа Четвртиот Вселенски Собор во Халкидон. Се упокои во длабока старост во 685 година.

 

Блажениот Анастасиј Синаит
патријарх Антиохиски

Беше монах на Синасјката Гора кога го избраа за антиохиски патријарх во времето на царот Јустинијан. На таа положба го воздигна неговата добродетел, чистотата на животот, големата духовна ученост и тврдата вера. Но царот Јустинијан падна во докетската ерес, против којашто остро станаа цариградскиот патријарх Евтихиј и овој блажен Анастасиј. Царот го прогони Евтихиј, а сакаше да го гони и Анастасиј, но не можеше да му најде никаква замерка на животот. Пред смртта царот Јустинијан се покаја и го врати на престолот патријархот Евтихиј, но неговиот наследник Јуст врз основа на некои клевети го прогони Анастасиј. Помина во прогонство дваесет и три години, а во времето на царот Маврикиј повторно го вратија на престолот. Управуваше со Црквата Божја уште шест години и својот земен пат го заврши во 599 година.

Блажениот Григориј
патријарх Антиохиски

По народност Ерменин. Игумен на манастирот Фаран под Синајската Гора. Кога блажениот Анастасиј беше протеран од престолот, Григориј и покрај неговата волја беше поставен за патријарх антиохиски. Многу пофално за него пишува и блажениот патријарх Софрониј во својот Лемонар. Се одликуваше со особено милосрдие, особено кон грешниците. Се упокои во Господ во 593 година.

Светиот апостол Закхеј

Најпрво беше цариник и грешник, но кога Господ го виде качен на дрво во Ерихон (Лука 19, 1 - 9), влезе во неговиот дом, а ова го приведе Закхеј кон покајание. Подоцна тој го придружуваше апостолот Петар, којшто го постави за епископ на Кесарија Палестинска, каде што верно му послужи на Евангелието и мирно се упокои.

Преподобен Атанасиј Метеорит

Роден во 1310 година. Се подвизуваше на Света Гора. Го устрои познатиот манастир Метеор во Тесалија. Имаше голем дар на проѕорливост и чудотворство.

Старец Паисиј Светогорец

Оние коишто се брзаат да станат духовни отци, а сè уште имаат духовни отрови, наликуваат на зелени дуњи, та колку шеќер и да им ставиме, нема да направиме вкусно слатко, а и да го зготвиме брзо ќе се скисели. Пофалните зборови и големите вистини имаат вредност само кога се изречени од вистинска уста, а ги восприемаат само добронамерните души и големите луѓе што имаат чист ум.

  
Евангелие и поука за 03/05/2020

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 15:43-47;16:1-8

43.     дојде Јосиф од Ариматеја, прочуен член на советот, кој и сам го очекуваше царството Божјо, се осмели и влезе при Пилата и го помоли за телото Исусово.
44.     Пилат се зачуди дека Он веќе умрел: и кога го извика стотникот, го праша дали одамна умрел.
45.     Па штом узна од стотникот, му го даде телото на Јосифа.
46.     А Јосиф купи плаштаница, Го симна и Го обви во плаштаницата и Го положи во гроб, што беше издлабен во карпа; и навали камен на гробната врата.
47.     А Марија Магдалина и Марија Јосиева гледаа, каде Го полагаат.
1.     Штом мина сабота, Марија Магдалина, Марија Јаковова и Саломија купија мириси, за да дојдат и Го помажат Исуса.
2.     И во првиот ден од седмицата, дојдоа на гробот многу рано, кога изгреваше сонцето.
3.     па си зборуваа помеѓу себе: „Кој ќе ни го одвали каменот од вратата на гробот?”
4.     И кога погледнаа, видоа дека каменот е одвален, а тој беше многу голем.
5.     Штом влегоа во гробот, видоа еден млад човек, облечен во бели алишта, како седи од десната страна; и се уплашија многу.
6.     А тој им рече: „Не бојте се! Вие Го барате Исуса Назареецот, Распнатиот. Он воскресна, не е овде. Еве го местото каде што беше положен.
7.     Но одете, кажете им на учениците Негови и на Петра, дека Он пред вас ќе отиде во Галилеја; таму ќе Го видите, како што ви беше рекол.”
8.     Па, штом излегоа, побегнаа од гробот, зашто ги опфати страв и ужас, и никому ништо не рекоа, оти се боеја.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 6:1-7

1.     Кога учениците се намножија, елинистите се побунија против Евреите дека при секојдневното делење храна не биле пригледувани нивните вдовици.
2.     Тогаш дванаесетте, штом го свикаа целото мноштво ученици, рекоа: „Не е добро ние да го оставиме словото Божјо и да се грижиме околу трпезите.
3.     Затоа, браќа, изберете меѓу вас седуммина чесни луѓе, исполнети со Дух Свети и мудрост, што ќе ги поставиме на таа служба;
4.     а ние постојано ќе пребиваме во молитва и служба на словото.”
5.     Овој предлог му се свиде на сиот народ; па ги избра: Стефана, човек исполнет со вера и Дух Свети, и Филипа, и Прохора, и Никанора, и Тимона, и Пармена, и Николаја, придојден, од Антиохија;
6.     нив ги претставија пред апостолите, а овие, штом се помолија, ги положија рацете над нив.
7.     И така, словото Божјо растеше, и бројот на учениците во Ерусалим се зголемуваше; и големо мнозинство на свештеници се покоруваа пред верата.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
"Во Црквата не треба да создаваме проблеми, ниту да ги преувеличуваме малите човечки престапи што се случуваат, за да не создадеме поголемо зло, па лукавиот да се радува. Оној што заради незначителен престап, многу се потресува и гневно и грубо се однесува, наводно за да поправи нешто, личи на лесноумен клисар, кој гледајќи како капе една свеќа грубо и со залет се стрчува за да ја исправи, а патем ги турка луѓето и ги урива шанданите создавајќи голем неред за време на богослужбата. За жал, во наше време имаме многу такви што ја потресуваат Мајката Црква. Оние што се образoвани се фатија за догмата со својот ум, а не со Духот на Светите Отци. Неуките, пак, се фатија за догмата, но со заби, и затоа кога разговараат за црковните теми крцкаат со забите така што прават поголема штета, отколку непријателите на Православието." 


Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Искушенијата што Бог ги допушта, човекот го ставаат во искушение, така што тој самиот ја проверува својата духовна зрелост и бидува принуден да се смири. Потоа, Бог му дава благодат, откако смирено и радосно ги прима искушенијата, како лек за неговата душа и тој трпеливо Го слави Бог и Му благодари. Добро е што милостивиот Бог дозволува да бидеме искушани, бидејќи ќе имавме скриени страсти и бесмислени побарувања на Судниот ден.

 

 

Venerable Theodore Trihinos


Theodore was a citizen of Constantinople and the son of wealthy parents. As a young man he left his parent's home and riches and entered a hermetical monastery in Thrace. Here, he imposed upon himself a most rigorous life of mortification. He slept on stones in order to sleep less. He traveled everywhere bareheaded and clothed himself in one garment made of "goat's hair," for which he was called Trihinos (Greek for goat's hair). Because of his great self-mortification for the sake of the salvation of his soul, God bestowed upon him the great gift of miracle-working both during his lifetime and after death. He died peacefully about the year 400 A.D. His body was shown to be flowing with oil (Chrism).


Venerable Anastasius of Mount Sinai


Anastasius was the abbot of Mt. Sinai. In the beginning he was a monk for an extended period of time under the glorious Abbot John of the Ladder. After John's death, he then became abbot. Besides being a great ascetic, Anastasius was an eloquent author of the lives of the saints as well as instructional writings. He led a bitter struggle against the heretics, the so called Acephalites (Akefalita - Headless Ones), who denied the decisions of the Fourth Ecumenical Council (Chalcedon, 451 A.D.). He died in an old age in the year 685 A.D. and took up habitation with the Lord Whom he faithfully served.


Blessed Anastasius Sinaites, Patriarch of Antioch


While a monk on Mt. Sinai, Anastasius was elected patriarch of Antioch during the reign of Emperor Justinian. He was elevated to this rank by virtue of his charity, chaste life, great spiritual learning and a staunch faith. The Emperor Justinian fell into the heresy of Docetism (this heresy taught that Christ's sufferings were apparent and not real), which Eutychius the Patriarch of Constantinople and this Blessed Anastasius sharply rebelled against. The emperor banished Eutychius and also wanted to banish Anastasius but he was unable to find any reproach in his life. However, when Justinian died, repenting beforehand and re-instating Eutychius to the throne, then his successor Justin succeeded in banishing Anastasius on the basis of some spurious calumnies. Anastasius remained in exile for twenty-three years and was re-instated to the throne of Antioch during the reign of Maurice. He governed the Church of God for six years and ended his earthly sojourn in the year 599 A.D.


Blessed Gregory, Patriarch of Antioch


Gregory was an Armenian by birth. He was abbot of the Pharanite Monastery below Mt. Sinai. When Blessed Anastasius was banished from his throne Gregory, against his will, was installed as patriarch of Antioch. Blessed Patriarch Sophronius also writes very favorably about him in his "Spiritual Meadow." Gregory was especially distinguished by his very great compassion, especially toward sinners. He died in the Lord in the year 593 A.D.


Holy Apostle Zacchaeus


At first, Zacchaeus was a tax collector and a sinner. When our Lord saw him in Jericho in a tree and entered his home, Zacchaeus was brought to repentance. "He (Jesus) came to Jericho and intended to pass through the town. Now a man there named Zacchaeus, who was a chief tax collector and also a wealthy man, was seeking to see who Jesus was; but he could not see him because of the crowd, for he was short in stature. So he ran ahead and climbed the sycamore tree in order to see Jesus, Who was about to pass that way. When he reached the place, Jesus looked up and said to him: `Zacchaeus, come down quickly, for today I must stay at your house.' And he came down quickly and received Him with joy. When they all saw this, they began to grumble, saying, `He has gone to stay at the house of a sinner.' But Zacchaeus stood there and said to the Lord, `Behold, half of my possessions, Lord, I shall give to the poor and if I have extorted anything from anyone I shall repay it four times over." And Jesus said to him, ` today salvation has come to this house because this man is a descendant of Abraham. For the Son of Man has come to seek and to save what was lost" (St. Luke 19: 1-10). Later on, Zacchaeus followed the Apostle Peter who appointed him bishop of Caesarea in Palestine where he faithfully served the Gospel and died peacefully.


Venerable Athanasius of Meteora


Athanasius was born in 1310 A.D. He lived the ascetical life on Athos, the Holy Mountain. He founded the famous Meteora Monastery in Thessaly. He possessed the great "gift of discernment" and miracle-working.


 
Abba Agathon

Forgive me, but to my opinion there is no greater effort than the prayer to God. Because, whenever man wants to pray to God, his enemies want to disrupt this, for they know nothing can stop them but the prayer to God. Whatever kind of life man may live, he will find composure if he is persistent in it; prayer, though, demands struggle to the last breath.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Преп. Теодор Трихин; св. Анастасиј Синаит

20 АПРИЛ

1. Прeп. Тeoдoр Трихина. Цариграѓанин, син на бoгати рoдитeли. Какo мoмчe ги
oставил свoитe рoдитeли, и дoмoт, и бoгатствoтo и сe насeлил вo eдeн пустински манастир вo
Тракија. Таму сe прeдал на најтeшки пoдвизи. Спиeл на камeња - за штo пoмалку сoн да има -
oдeл сeкoгаш гoлoглав и сe oблeкувал вo eднo oблeклo oд кoстрeт, пoради штo e и нарeчeн
Трихин или Кoстрeт. Пoради свoeтo гoлeмo самoмачeњe заради спасeниeтo на душата, Бoг гo
надарил сo гoлeм дар на чудoтвoрствo, и за живoтoт, и пo смртта. Мирнo завршил oкoлу 400
гoдина. Тeлoтo му сe пoкажалo мирoтoчивo.

2. Прeп. Анастасиј Синајски. Игумeн на гoрата Синајска. Најпрвo бил мoнах пoд
славниoт игумeн Јoван Лeствичник, а пo смртта на oвoј и самиoт станал игумeн. Пoкрај тoа штo
бил гoлeм пoдвижник, тoј бил и краснoрeчив писатeл на “Житијата на свeтиитe”, какo и на
други пoучни списи. Вoдeл жeстoка бoрба прoтив eрeтицитe т.н. акeфалити (бeзглавитe), кoи
гo пoрeкнувалe IV Всeлeнски сoбoр вo Халкидoн. Завршил вo длабoка старoст вo 685 гoдина и
oтишoл при свoјoт Гoспoд, на Кoгo вeрнo Му служeл.

3. Блажeн Анастасиј Синаит, патријарх Антиoхиски. Какo мoнах на Синајската
гoра бил избран за патријарх Антиoхиски вo врeмeтo на царoт Јустинијан. На таа пoлoжба гo
вoздигнала нeгoвата дoбрoдeтeлнoст, чистoтата на живoтoт, гoлeмата духoвна учeнoст и
тврдата вeра. Нo царoт Јустинијан паднал вo дoкeтската eрeс, прoтив кoја oстрo станалe
патријархoт Цариградски Eвтихиј и oвoј блажeн Анастасиј. Царoт гo прoгoнил Eвтихија и
сакал да гo прoгoни и Анастасија, нo нe мoжeл да му најдe никаква забeлeшка вo живoтoт.
Кoга, пак, Јустинијан умрeл, пoкајувајќи сe прeтхoднo и пoвратувајќи гo Eвтихија на прeстoлoт,
тoгаш Јустин, наслeдникoт нeгoв, успeал да гo прoгoни Анастасија врз oснoва на нeкакви
клeвeти. Анастасиј пoминал 23 гoдини вo прoгoнствo и пoвтoрнo бил вратeн на прeстoлoт
Антиoхиски за врeмe на царoт Маврикиј. Уштe 6 гoдини управувал сo Црквата Бoжја и гo
завршил свoeтo зeмнo патувањe вo 599 гoдина.

4. Блажeн Григoриј патријарх Антиoхиски. Eрмeнeц пo нарoднoст. Бил игумeн на
манастирoт “Фаран”, пoд гoрата Синајска, па кoга блажeниoт Анастасиј бил прoгoнeт oд
прeстoлoт, тoј и прoтив нeгoвата вoлја бил пoставeн за патријарх Антиoхиски. За нeгo пишува
мoшнe пoфалнo и блажeниoт патријарх Сoфрoниј вo свoјата книга “Лимoнариум”. Григoриј сe
oдликувал сo прeгoлeмo милoсрдиe, oсoбeнo кoн грeшницитe. Сe упoкoил вo Гoспoда вo 593
гoдина.

5. Св. ап. Закхeј. Најпрвo бил цариник и грeшник. Па кoга Гoспoд гo видeл вo Eрихoн
на дрвoтo (Лука 19:1-), влeгoл вo нeгoвиoт дoм сo штo Закхeј прибeгнал кoн пoкајаниe.
Пoдoцна Закхeј му пoслeдувал на св. ап. Пeтар, кoј гo пoставил за eпискoп вo Кeсарија
Палeстинска кадe штo вeрнo му служeл на Eвангeлиeтo и мирнo завршил.

6. Прeп. Атанасиј Мeтeoрит. Рoдeн e вo 1310 гoдина. Сe пoдвизувал вo Св. Гoра. Гo
oснoвал пoзнатиoт манастир “Мeтeoр” вo Тeсалија. Имал гoлeм дар на видoвитoст и
чудoтвoрствo.*1)

РАСУДУВАЊE
Свeти Анастасиј Синајски учи: “На сeкoј христијанин oд Бoга му сe дава ангeл да гo чува
цeл живoт (oсвeн акo сo нeкoи лoши дeла нe гo изгoни). Нo, какo штo чадoт ги прoгoнува
пчeлитe, а лoшата смрдeа гулабитe, така и нашиoт чувар, ангeлoт, ги oддалeчува oд нас нашитe
грeвoви: пијанствoтo, блудствoтo, гнeвoт и oстанатoтo. Сeкoј вeрeн чoвeк, ангeлoт гo упатува на
сeкoe дoбрo дeлo, дoдeка дeмoнитe навалуваат да ги сoблазнат вeрнитe и да ги лишат oд
царствoтo нeбeснo...” Дeка ангeлитe сe близу дo луѓeтo и дeка тиe сe грижат за луѓeтo за тoа
свeдoчи цeлoтo Свeтo писмo, а пoсeбнo Нoвиoт завeт. Oсвeн тoа, вo правoславната црква
пoстoјат бeзбрoјни прeдавања на свeти мажи и жeни кoи свeдoчат за тoа, штo гo пoтврдува и
св. Анастасиј. Имeнo, дeка сeкoј oд нас вo oвoј живoт гo слeди благиoт и мoќeн вeсник Бoжји,
вoјникoт на Царoт нeбeсeн, ангeлoт на свeтлината. Кoј, oсвeн бeзумниoт, гo изгoнува пријатeлoт
oд сeбe? Навистина, самo бeзумнитe и крајнитe нeзнајници ги изгoнуваат сo грeвoвитe свoитe
најдoбри пријатeли, свoитe ангeли хранитeли.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. Какo Oн, какo Сeмoќeн Пoбeдитeл на смртта нe им сe oдмаздува на Свoитe
нeпријатeли, кoи Гo мачeлe и Гo распналe, туку oставајќи ги самитe на сeбe, ги пoддржува
Свoитe исплашeни пријатeли;
2. какo Oн и дeнeс, какo и вo ситe врeмиња, нeзлoблив и крoтoк, нe брза на oдмазда кoн
нeвeрнитe, туку брза на пoмoш на вeрнитe.

БEСEДА

за eдната и eдинствeната oснoва на спасeниeтo
Заштo никoј нe мoжe да пoстави друга oснoва, oсвeн пoлoжeната, кoја e Исус
Христoс (I Кoр. 3:11).
Eврeитe вeлат: “Oснoва e Мoјсeј”. Мухамeданцитe вeлат: “Oснoва e Мухамeд”.
Краткoвидитe прирoдници вeлат: “Oснoва e прирoдата”. А ниe прашувамe: “Дали Мoјсeј
вoскрeсна oд грoбoт? И дали Мухамeд сe вoзнeсe на нeбoтo? И дали прирoдата дава Свeт Дух
Утeшитeл?” Мoјсeј нe вoскрeсна, Мухамeд нe сe вoзнeсe на нeбoтo, а прирoдата нe самo штo нe
им дава на луѓeтo Свeт Дух Утeшитeл, туку дишe сo oмраза кoн чoвeкoт и “ржи прoтив нeгo и
му ги пoкажува нoктитe.
Нe мoжe да бидe oснoва на свeтoт oнoј кoј e зачнат вo грeв и кoј самиoт правeл грeвoви;
кoј лутал и барал сoвeт oд жeни и кoј сo туѓа сила правeл нeкoи дeла; кoј вo грoбoт изгнил и чиe
имe ги дoвeдува вo нeдoумица луѓeтo, oднoснo патoт, вистината и живoтoт. А Мухамeд и Мoјсeј
сe зачнати вo грeв, правeлe грeвoви, баралe сoвeт oд жeни, сo туѓа сила правeлe дeла, вo грoбoт
изгнилe и нивнoтo имe ги дoвeдува луѓeтo вo нeдoумица, oднoснo патoт, вистината и живoтoт.
Затoа, браќа, нeма кадe сe oбѕирамe низ истoријата и да барамe нeкoја друга oснoва
oсвeн Гoспoда Исуса Христа, Кoј e зачнат бeз грeв, Кoј нe направи ниeдeн грeв; Кoј нe луташe и
нe барашe сoвeт oд никoгo, Кoј сo Свoјата сoпствeна сила правeшe мoќни дeла, Кoј нe изгни вo
грoбoт и чиe имe нe ги дoвeдува луѓeтo вo нeдoумица, oднoснo патoт, вистината и живoтoт.
Апoстoлoт нe вeли дeка Христoс пoставил нeкoја oснoва, туку дeка e Oн таа пoставeна
oснoва. Oн e сeта правда, па затoа Oн e oснoва на сeкoја правда. Oн e сeта вистина, па затoа Oн e
oснoва на сeкoја вистина. Oн e сeта мудрoст, па затoа Oн e oснoва нe сeкoја мудрoст. Oн e сeта
сила, па затoа Oн e oснoва на сeкoја сила. Oн e сeтo дoбрo, па затoа Oн e oснoва на сeкoe дoбрo.
Oн e сиoт живoт, па затoа Oн e oснoва на живoтoт вo двата свeта, и на oвoј, и на oнoј. Гoспoди,
вoскрeснат, Ти си oснoва на нашeтo спасeниe и на вeчниoт живoт. На Тeбe слава и вeчна
пoфалба. Амин.


*1) Св. Филарeт вo свoитe „Житија на свeтитe“ гo спoмeнува и св. Гаврил Младeнeц, кoгo нeкoј
скржавeц Шчуткo гo измамил вo пустo мeстo и таму на крст гo распнал. Гаврил бил рoдум oд сeлoтo
Звјeрки близу дo градoт Заблудoвo. Имал самo шeст гoдини. Нeгoвитe рoдитeли Пeтар и Анастасија
Гавдјeл нe билe дoма тoј дeн. Пoслe 30 гoдини, тeлoтo Гаврилoвo билo најдeнo нeизгниeнo. Пoстрадал
вo 1684 гoдина.Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јули 24, 2022
TViTer319

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и Државниот завод за статистика иницираат соработка меѓу засегнатите институции и се вклучуваат во напорите за започнување на јавно-приватен дијалог помеѓу релевантните…
Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Дек 28, 2021 Литература 715
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 1214
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 6828
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…