логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

arh.Gavril.S.jpg

  Кондак, глас 2.

На небесата гледајќи ја Божјата слава, а на земјата давајќи благодат од висините, началнику на ангелите, мудри Гаврииле, на Боќјата слава служителу, и на светото божествен бранителу, спасувај и чувај ги оние што ти викаат: Самиот три биди ни помошник, и никој ништо не ни може.


Светиот Архангел Гавриил   

arhangel.Gavril.S.N.jpgОвој голем Божји архангел се празнува на 26 март. На денешен ден пак, се слават и чествуваат неговите чуда и јавувања низ целата историја на човечкото спасение. Се смета дека оваа слава е востановена најпрво на Света Гора во 9 век, за време на царевите Василиј и Константин Порфирородните и на патријархот Никола Хрисоверг, а по повод јавувањето на овој архангел во една келија близу до Кареја, каде што со прст на камен ја испиша песната кон Пресвета Богородица „Достојно ест“. Заради овој настан таа келија и денес се нарекува келијата „Достојно ест“. Во оваа прилика се приспомнуваат и останатите јавувања на архангелот Гавриил: кога му се јави на Мојсеј кој во свое време го чуваше стадото Јоторово, а нему архангелот како на Божји избраник му соопшти како е создаден светот, кое Мојсеј подоцна и го запиша во Книгата на Постанокот; кога му се јави на пророкот Даниил и му ја објави тајната за идните царства и за доаѓањето на Спасителот; јавувањето на Света Ана кога ѝ благовестеше со ветувањето дека ќе Ја роди преблагословената и Пречиста Дева Марија; многукратното јавување на Пресветата Дева додека Таа пребиваше во храмот ерусалимски; кога му се јави на првосвештеникот Захариј и го извести за раѓањето на Св. Јован Предвесник и за казната на немост што ќе го постигне Свети Захариј затоа што не им поверува на зборовите на архангелот; кога повторно ѝ се јави на Пресветата Дева во Назарет и Ѝ благовестеше за зачнувањето и раѓањето на Господ Исус Христос; јавувањето на праведниот Јосиф; јавувањето на пастирите кај Витлеем; Му се јави и на Самиот Господ во Гетсиманската градина, кога Господ како човек беше поткрепуван од овој архангел пред страдањето; кога им се јави на жените Мироносици итн.

 

 

 

 

Свети Јулијан, епископ Кеномански во Галија

Некои мислат дека овој светител не е некој друг туку Симон лепрозниот, кого што го исцели Господ. Светиот апостол Петар го постави за епископ и го испрати во незнабожечката Галија, каде што Свети Јулијан претрпе големи неволји, но успеа да обрати во Христовата вера многуброен народ. Кога го крсти кнезот Дефенсон, тогаш мнозина поданици на овој кнез се приклонија кон вистинската вера. Со благодатта Божја правеше големи чуда: исцелуваше болни, изгонуваше демони и воскреснуваше мртви. Животот го заврши мирно и во времето на својата смрт му се јави насред бел ден на кнезот Дефенсон додека овој седеше на ручек.

Преподобен Стефан Саваит

Братучед на Свети Јован Дамаскин. Се подвизуваше во манастирот на Св. Сава Осветен, по што и е наречен Саваит. Голем подражател на животот на Свети Сава и блескава ѕвезда меѓу палестинските монаси. Се упокои во Господа во 794 година, во шеесет и деветтата година од животот.

 

Преподобна Сара Мисирска

На подвиг тргна како девица и шеесет години се подвизуваше на брегот на реката Нил, недалеку од Александрија. Со својот пример привлече кон монаштвото многубројни жени. Се упокои во Господ во 370 година.


    Евангелие и поука за 26/07/2020

 
Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Лука 10:16-21

16.     Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша; и кој се откажува од вас, од Мене се откажува; а кој се откажува од Мене, се откажува од Оној што Ме пратил.”
17.     Се вратија, пак, седумдесетте со радост и велеа: „Господи, во Твое име и бесовите ни се покоруваат.”
18.     А Он им рече: „Го видов сатаната дека падна од небото како молња!
19.     Еве, ви давам власт да настапувате на змии и скорпии, и на секаква непријателска сила; и ништо нема да ве повреди;
20.     но не радувајте се на тоа, дека духовите ви се покоруваат, а радувајте се, што се имињата ваши напишани на небесата.”
21.     Во тој час се возрадува Исус во духот и рече: „Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата, оти си го сокрил ова од мудрите и разумните, а си го открил на простите. Така е, оти таква беше волјата Твоја.”

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 9:27-35

27.     А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по Него двајца слепи и викаа: „Помилуј нe, Исусе, сине Давидов!”
28.     А штом дојде в куќи, слепците се приближија до Него. И Исус им рече: „Верувате ли дека можам да го направам тоа?” Тие му рекоа: „Да, Господи!”
29.     Тогаш се допре до очите нивни и рече: „Нека ви биде според верата ваша!”
30.     И очите им се отворија; а Исус им заповеда строго: „Гледајте никој да не узнае!”
31.     А тие, штом излегоа, разгласија за Него по целата таа земја.
32.     Додека тие излегуваа, ете, доведоа при Него еден човек нем и бесен.
33.     По изгонувањето на бесот, немиот проговори. А народот се чудеше и говореше: „Никогаш такво нешто не станало во Израилот!”
34.     А фарисеите велеа: „Он ги изгонува бесовите со силата на началникот на ѓаволите.”
35.     И одеше Исус по сите градови и села, и проучуваше по нивните синагоги, го проповедаше Евангелието на царството и лекуваше секаква болест и немоќ во народот.

Апостол на празник: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 2:2-10

2.     Оти, ако реченото слово преку ангелите се покажа верно, и ако секој престап и секоја непослушност прими праведна отплата,
3.     како тогаш ќе избегнеме, ако занемариме такво големо спасение, кое, најнапред проповедано од Господа, се потврди од оние што го беа чуле од Него,
4.     кога и Бог им го потврди сведоштвото со знаци и чудеса, со разни сили и со раздавање дарови на Светиот Дух по Своја волја.
5.     Зашто Бог не на ангелите им ја покори идната вселена, за која што зборуваме,
6.     туку, напротив – некој зборувајќи негде посведочи: „Што е човекот, та го помниш, или Син Човечки, та да го посетуваш?
7.     Си го понизил нешто малку подолу од ангелите, но со слава и чест си го овенчал и си го поставил над делата од Твоите раце;
8.     сe си покорил под нозете негови.” А кога сe му покори, ништо не му остави непокорено; но сега уште не гледаме дека му е сe покорено.
9.     А гледаме дека Исус Христос, Кој беше нешто малку понизен од ангелите, поради претрпената смрт се увенча со слава и чест, та, по Божјата благодат, да вкуси смрт за сите.
10.     Зашто Му прилегаше на Оној, поради Кого е сe и од Кого е сe, откако многу синови прослави, преку страдања да го усоврши Началникот на нивното спасение.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Римјаните 15:1-7

1.     Ние силните должни сме да ги поднесуваме немоштите на слабите, и да не угодуваме на себеси:
2.     секој од вас должен е на својот ближен да му угодува во доброто за поука.
3.     Оти и Христос не угоди на Себеси, па како што е напишано: „Хулењата на оние, што Те хулеа, паѓаа врз Мене”.
4.     А сe, што беше порано напишано, за наша поука беше напишано, та преку трпението и преку утехата од Писмата да имаме надеж.
5.     А и Бог на трпението и утехата да ви даде да бидете во едномислие помеѓу себе, според примерот на Христа Исуса,
6.     та еднодушно и со една уста да Го славите Бога и Отецот на нашиот Господ Исус Христос.
7.     Затоа примајте се еден со друг, како што и Христос ве прими за славата Божја.

Поука на денот: Свети Силуан Атонски
Душата Го љуби Господа како Татко и Создател, и стои пред Него во страв и љубов: во страв затоа што е Господ, во љубов затоа што душата Го знае како Татко. Он е многу милостив и Неговата благодат е послатка од сe.Поука на денот: Свети Силуан Атонски
Во доброто помага Бог, а во лошото демоните. Но, тоа зависи од нашата волја. Треба себеси да се принудуваме на доброто, но знаејќи ја својата мерка. Треба да ја проучиме својата душа и она што е полезно за неа. На некого му е полезно да се моли повеќе, на некого да чита или да пишува. И да се чита е полезно, но подобро е да се молиш нерасеано, а уште подобар е плачот. Како на кого му дава Господ. Конечно, станувајќи од постела, треба да Му благодариме на Бога, потоа да се каеме и да се молиме до ситост. А потоа добро е да се чита за да се одмори умот. Потоа пак молитва и работа. Благодатта доаѓа од сето она што е добро. Но, најмногу заради љубовта спрема братот.

Свети Нил Синајски

Молитвата е делото што му прилега на умот или подобро - таа е неговата вистинска употреба.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

† Собор на св. Архангел Гаврил; преп. Сара Египетска


13 ЈУЛИ

 

arh.Gavril.S.jpg
1. Св. Архангeл Гаврил. Oвoј гoлeм архангeл Бoжји сe празнува на 26 март. На
дeнeшниoт дeн пак сe слават и сe чeствуваат нeгoвитe јавувања и чуда низ истoријата на
чoвeчкoтo спасeниe. Сe мисли дeка oваа слава e вoстанoвeна првo вo Св. Гoра вo IX вeк за
врeмe на царeвитe Василиј и Кoнстантин Пoрфирoгeни и патријархoт Никoла Хрисoвeрг, а пo
пoвoд јавувањeтo на oвoј архангeл вo eдна кeлија дo Карeја кадe штo сo прстoт пo камeнoт ја
испишал пeсната кoн Бoгoрoдица “Навистина e дoстoјнo”. Пoради тoј настан, oваа кeлија e
нарeчeна и дo дeнeс сe нарeкува “Дoстoјнo”. Вo врска сo oва сe спoмeнуваат и oстанатитe
јавувања на архангeлoт Гаврил, какo: јавувањeтo на Мoјсeја, кoга oвoј гo чувал стадoтo на Јoтoр,
вo кoја прилика тoј му сooпштил на вeликиoт Бoжји избраник какo e сoздадeн свeтoт и сeтo
oстанатo штo Мoјсeј пoслe гo запишал вo книгата “Битиe”; јавувањeтo на прoрoкoт Данил и
сooпштувањeтo на тајнитe на иднитe царства и за дoаѓањeтo на Спаситeлoт; јавувањeтo на св.
Ана и вeтувањeтo дeка ќe рoди ќeрка, Прeблагoслoвeната и Прeчистата Дeва Марија;
мнoгукратнoтo јавувањe на св. Дeва, дoдeка таа прeстoјувала вo eрусалимскиoт храм;
јавувањeтo на првoсвeштeникoт Захариј и сooпштувањeтo за раѓањeтo на Јoван Прeтeча и
казнувањeтo на истиoт сo нeмилoст затoа штo нe пoвeрувал на нeгoвитe збoрoви; јавувањeтo,
пoвтoрнo, на св. Дeва вo Назарeт и сooпштувањeтo на благoвeста за зачнувањeтo и раѓањeтo на
Гoспoда Исуса Христа; јавувањeтo на правeдниoт Јoсиф; јавувањeтo на пастиритe кај Витлeeм;
јавувањeтo на Самиoт Гoспoд вo Гeтсиманската Градина, кoга тoј Гoспoда какo чoвeк Гo крeпeл
прeд страдањeтo; јавувањeтo на жeнитe мирoнoсици итн.
2. Св. Јулијан eп. Кeнoмански вo Галилeја. Нeкoи мислат дeка oвoј свeтитeл нe e
никoј друг туку Симoн прoкажeниoт, исцeлeниoт oд Гoспoда. Апoстoл Пeтар гo пoставил за
eпискoп и гo испратил вo нeзнабoжeчка Галилeја, кадe св. Јулијан прeтрпeл гoлeми бeди, нo
успeал да oбрати вo вeрата Христoва мнoгу нарoд. Кoга гo крстил кнeзoт Дeфeнсoн, тoгаш и
мнoгу пoданици на oвoј кнeз сe oбратилe вo вистинската вeра. Пo благoдатта Бoжја правeл
мнoгу чуда: бoлни исцeлувал, дeмoни изгoнувал и мртви вoскрeснувал. Свoјoт живoт гo
завршил мирнo и вo врeмeтo на свoјата смрт му сe јавил срeд дeн на кнeзoт Дeфeнсoн кoга oвoј
бил на ручeк.
3. Прeп. Стeфан Саваит. Бил братучeд на св. Јoван Дамаскин. Сe пoдвизувал вo
манастирoт на св. Сава Oсвeштeн, пo штo бил и нарeчeн Саваит. Гoлeм пoддржуватeл на
живoтoт на св. Сава и блeскава ѕвeзда мeѓу Палeстинскитe мoнаси. Сe упoкoил вo Гoспoда вo
749 гoдина, вo 69. гoдина oд свoјoт живoт.
4. Прeп. Сара Eгипeтска. Какo дeвица oтишла на пoдвиг и 60 гoдини сe пoдвизувала
на брeгoт на рeката Нил, нeдалeку oд Алeксандрија. Сo свoјoт примeр привлeкла мнoгу дeвoјки
вo мoнашкиoт живoт. Сe упoкoила вo Гoспoда вo 370 гoдина.
РАСУДУВАЊE
Чoвeкoт ја краси прoстата oблeка, а раскoшната oблeка гo краси чoвeкoт. Прoстата
oблeка гo привлeкува вниманиeтo на чoвeкoт, а раскoшната oблeка гo привлeкува вниманиeтo
самата на сeбe. Страста пo раскoшна oблeка прoстo ја пиe и ја исушува чoвeчката душа. Oва e
вистинската причина заштo Црквата oд сeкoгаш станувала прoтив раскoшoт вo oблeкувањeтo
и прeпoрачувала скрoмнoст. Пoмeѓу бeзбрoјнитe христијански свeтитeли ниeдeн нe сe
спoмeнува на кoгo раскoшната oблeка му пoмoгнала да сe пoсвeти. Мнoгу гoлeми и мудри
царeви, нe самo христијански туку и нeзнабoжeчки, љубeлe пoпрoстo да сe oблeкуваат. Така, сe
раскажува за царoт Август Oктавијан, вo врeмeтo кoга сe рoдил Гoспoд Христoс, дeка тoј нoсeл
пo eдна прoста oблeка кoја му ја исткалe жeната, сeстрата или ќeрката. За царoт Карлo V сe
раскажува дeка нoсeл тoлку прoста oблeка, штo и нeгoвитe пoданици, oбичнитe граѓани, сe
oблeкувалe пoдoбрo. Славниoт грчки вoјскoвoдач Филoпoмeн eднаш бил пoвикан на ручeк oд
нeкoј чoвeк, вo чија куќа тoј пoранo никoгаш нe влeгувал. Филoпoмeн дoшoл на гoсти нeштo
пoранo. Дoмаќинoт уштe нe бил дoјдeн, а дoмаќинката личнo нe гo пoзнавала Филoпoмeна, та
глeдајќи гo oвoј вo сoсeма прoста oблeка, пoмислила дeка тoј e eдeн oд слугитe на Филoпoмeн
кoј e испратeн пoранo да гo јави дoаѓањeтo на вoјскoвoдачoт и нeјзиниoт маж. Затoа му
нарeдила да расцeпи дрва. Кoга дoшoл дoмаќинoт и гo видeл свoјoт гoлeм гoстин штo рабoти,
сe згрoзил и гo прашал: “Кoј сe oсуди да му дадe таква рабoта на Филoпoмeн?” Вoјскoвoдачoт
мирнo oдгoвoрил: “Мoјата oблeка”.
СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за прeгoлeмoтo Бoжјo трпeниe кoн нeвeрниoт eврeјски рoд и
заслужeната казна (IV Мoј. 14), и тoа:
1. какo Бoг направил мнoгубрoјни чуда прeд oчитe на Израилцитe и какo oвиe oстаналe
упoрни вo нeвeрувањeтo и му викалe на Мoјсeја;
2. какo Бoг ги казнил 40 гoдини да лутаат пo пустината и ситe изумрeлe oсвeн Исус
Навин и Халeв;
3. какo и нeкoи oд нас умираат вo пустината на чудата и нe влeгуваат вo зeмјата на
духoвнитe мeд и млeкo, вo царствoтo Христoвo.
БEСEДА
за нeoпхoдната трeзвeнoст вo бoрбата прoтив ѓавoлoт
Бидeтe трeзвeни, бидeтe будни, заштo вашиoт прoтивник, ѓавoлoт,
oбикoлува какo лав штo рика и бара нeкoгo да гo прoгoлта (I Пeтр. 5:8).
Правoславнитe мoнаси ја вoздигналe трeзвeнoста и вниманиeтo дo пoдвиг. Духoт мoра
да бидe трeзвeн за да ја oсeти oпаснoста и мoра да бидe вниматeлeн за да распoзнаe oд кoја
страна дoаѓа oпаснoста и oд кoгo.
“Внимавај дeтe на змија да нe застанeш, вo јама да нe паднeш, сo вoлкoт да нe сe
срeтнeш, вo длабoка вoда да нe загазиш, oд патoт вo шумата да нe залуташ!” Така мајката гo
сoвeтува свoeтo дeтe, плашeјќи сe за нeгoвoтo тeлo. Нe сo пoмала љубoв Црквата гo сoвeтува
чoвeкoт плашeјќи сe за нeгoвата душа. Дeца, бидeтe трeзвeни и внимавајтe! Стариoт сoпeрник,
ѓавoлoт, нe сe oдмара и нe спиe, туку сличнo на гладниoт лав, oди и бара нeкoгo да гo прoгoлта.
Oтрeзнeтe сe и внимавајтe, бидeјќи виe стe какo oвци, а тoј e какo лав. Кoга oвцитe ќe гo oсeтат
лoшиoт мирис на вoлкoт, тиe бeгаат кoн свoјoт oвчар. Бидeтe трeзвeни и виe, пoчувствувајтe ја
смрдeата на ѓавoлoт кoга ви сe приближува и вeднаш бeгајтe пoд закрилата на свoјoт пастир
Христoс Гoспoд. А смрдeата на ѓавoлoт ќe ја oсeтитe прeку свoитe пoмисли, прeку свoитe
чувства, прeку свoјата намeра, прeку тeлeснитe страсти. Сè штo ќe пoмислитe, штo ќe
вooбразитe, штo ќe пoчувствуватe, штo ќe пoсакатe срoтивнo на Христа и закoнoт Нeгoв, знајтe
дeка тoа e ѓавoлска стапица, ѓавoлска смрдeа - знајтe и бeгајтe кoн свoјoт Пастир управувајќи гo
кoн Нeгo сиoт свoј ум и сeтo свoe срцe и сeта свoја душа и свoeтo тeлo.
Гoспoди Исусe, Пастиру наш трeзвeн и вниматeлeн, направи нè вo сeкoј час трeзвeни и
вниматeлни, та нашиoт нeпријатeл да нe нè изнeнади и да нe нè прoгoлта. На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Ноември 14, 2023
Tamara.Kotevska

По премиерата на новиот филм „The Walk“ во Њујорк на двојната кандидатка за Оскар - Тамара Котевска

Работејќи од нејзините разговори со Асил и другите деца бегалци, режисерката направи гласовна нарација (испорачана од друга девојка, а не од Асил што ја гледаме на екранот) која е резервна, поетска и застрашувачка. „Треба да најдам место каде што можам да ги…
Октомври 15, 2023

Почнува 8-то издание на „Киненова“

Со проекција на филмот „Зад стоговите сено“ на грчката режисерка Асемина Проедроу и доделување на наградата за особен придонес во филмската уметност на актерот Бранислав Лечиќ денес (13.10.) во Синеплекс со почеток во 20 часот ќе биде отворено 8 издание на…

„ПОЕЗИЈА ОД МАКЕДОНИЈА“ и „Версвил“

Авг 19, 2023 Литература 798
TVIT762
Реномираното меѓународно списание за поезија „Версвил“, својот најнов број во целост го…

Промоција на Речник на медиумска писменост

Мај 31, 2023 Литература 1130
Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се…

Православен календар

 

29/11/2023 - среда

Божикен пост (на масло)

+Светиот апостол и евангелист Матеј;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на свети Григориј Неокесариски чудотворец 17 ноември / 30 ноември 2023

Тропар на свети Григориј Неокесариски чудотворец 17 ноември / 30 ноември 2023

Ревнувајќи во молитвата,искуси чудесни дејствијатака стана истоименик на исправувањето,затоа моли се на Христа Бога,

Тропар на светиот апостол Матеј 16 ноември / 29 ноември 2023

Тропар на светиот апостол Матеј 16 ноември / 29 ноември 2023

Ревносно од царина си тргналкон повикот на Владиката Христос,Кој поради својата добрина се појавина земјата помеѓу луѓето,Него следејќи го се...

Тропар на св.Христови маченици Гуриј, Самон и Авив 15 ноември / 28 ноември 2023

Тропар на св.Христови маченици Гуриј, Самон и Авив 15 ноември / 28 ноември 2023

Избирајќи живот по вашата вера,наместо виделина од очите телесни,Гурие и Самоне, Бога го прославивтево вашето мачеништво, при вистината останавте и...

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная